Wat is een e-sigaret?

De E-sigaret, we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Maar wat is de E-sigaret nu precies? Het is een apparaat dat werkt op batterijen die vloeistof verdampt, ook wel gezien als de nieuwe variant van roken. Bij een normale sigaret adem je rook in, bij de E-sigaret adem je waterdampen in. Het mooie aan dit apparaat is dat je zelf kan kiezen wat het nicotine gehalte is en hoeveel damp je wilt inademen. Een normale sigaret verbrandt, dit apparaat verdampt. Door het verdamp proces komen er minder schadelijke stoffen vrij. Omdat dit apparaat verdampt zit er dus geen lood, ammoniak, fosfor, koolmonoxide, teer en nog een stuk of 3000 andere chemische stoffen die verstopt zitten in de traditionele sigaret. Maar zoals hier boven beschreven is het niet alleen maar een gezonder apparaat, er zitten natuurlijk ook nadelen aan. De damp bevat namelijk een hoop ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Omdat de E-sigaret nog vrij nieuw is, is het vrij lastig om met harde cijfers te komen. Maar de onderzoeken die momenteel gedaan zijn, wijzen erop dat ook de E-sigaret schadelijk en gevaarlijk is voor je gezondheid.

e-sigaret

Hoe werkt de E-sigaret?

Wij zullen in het kort en in duidelijke taal uitleggen hoe dit apparaat werkt, zodat iedereen het zal begrijpen. Het apparaat werkt vrij eenvoudig, hij loopt namelijk op een batterij. Er zijn heel veel verschillende soorten, zo heeft u wel eens iemand gezien die een heel blok in zijn of haar hand heeft met een elektronisch scherm erop waar alle instellingen ingesteld kunnen worden. Maar je hebt ook varianten die zo klein zijn als een pen, daar komt ook de naam ‘shisha-pen’ vandaan. De E-sigaret die het meeste voor komt is de herbruikbare versie. Deze kun je namelijk net zoals je mobiele telefoon weer opladen via een stopcontact. Waarvoor dient deze batterij eigenlijk? Dat is een hele goede vraag, deze zorgt voor hitte die de e-liquid (smaak vloeistof) doet verdampen en zo ontstaat de rook. Het ene apparaat heeft een knop waar je op moet drukken om hem te starten, de andere start automatisch wanneer u zuigt aan het mondstukje. Wanneer je een e-sigaret koopt kun je deze nog dezelfde dag gebruiken, zo simpel is het nu eenmaal. Iedereen kan het, maar denk goed na over welke variant u wilt kopen. De ene is een stuk ingewikkelder dan de andere, vraag desnoods de verkoper in de winkel om uitleg of beste keuze voor een onervaren gebruiker.

waterpijp meisje

Onderdelen

Het apparaat bestaat uit meerdere delen.
De batterij
Het hart van het apparaat is de batterij. Deze kun je vaak opladen via een usb-kabel die je erbij hebt gekregen. Via bijvoorbeeld een stopcontact, een laptop/computer of een ander apparaat met een usb aansluitingspunt. Met een lege batterij is het apparaat nutteloos, zorg er dus altijd voor dat je hem goed hebt opgeladen voor gebruik of wanneer je de deur uit gaat.
De tank (clearomizer)
De tank (clearomizer) is de opslag plaats voor de e-liquid. Hier komt de smaak vloeistof in die je in die je wilt gebruiken. Het kan een beetje plakkerig zijn, probeer dus niet te knoeien.
Driptip
Dit is een verwisselbaar mondstukje die bevestigd wordt op het apparaat. Meestal kun je deze los maken zodat je hem kan reinigen (schoonmaken). Doe dit regelmatig want er kunnen bacteriën aan zitten door de loop van de tijd.
Coil
Een coil zit in de tank (clearomizer) en zorgt ervoor dat de E-liquid (smaak vloeistof) kan verdampen. Het is namelijk een gloeidraadje met vaak wat katoen er omheen. Dankzij de batterij wordt het gloeidraadje verwarmt en zo verdampen de smaak vloeistoffen.
Let op: Een coil moet meestal binnen 2 weken vervangen worden bij extreem veel gebruik van het apparaat. Dit varieert door het type apparaat, de coil en hoeveel jij eraan hijst.
E-liquid (smaak vloeistof)
De e-liquid is ook wel de brandstof van het apparaat. Deze geven de smaak en nicotine mee aan de dampen. Je hebt ze in allerlei verschillende varianten. De meeste bijzondere smaakjes en verschillende hoeveelheden nicotine. Je kunt natuurlijk ook gaan voor varianten zonder nicotine.