Shisha kooltjes uitleg

Shisha kooltjes uitleg

Om waterpijp te kunnen roken moet je de tabak van de waterpijp schroeien. Dit schroeien gebeurt met behulp van kolen die je op het kopje van de waterpijp plaatst. Er zijn verschillende soorten kolen op de markt die jouw waterpijpervaring kunnen beïnvloeden.

shisha kooltjes uitleg

Shisha kolen kunnen in twee categorieën verdeeld worden

Er zijn twee soorten kolen voor een shisha, instant kooltjes en natuurlijke kooltjes. Het verschil tussen deze kolen is de tijd dat het kost om de kool volledig aan te steken en dus hoe snel je kan genieten van de waterpijp. Instant kolen zijn binnen een minuut aangestoken en dus kun je binnen een minuut genieten.

Natuurlijke kolen kosten wat meer tijd om aan te steken. Dit duurt gemiddeld tien minuten voordat het volledig is ontstoken en dus de tabak goed verhit.

Welke kolen zijn beter in termen van smaak?

Smaak is natuurlijk relatief, maar als je de beste smaak wil hebben zijn de natuurlijke kolen de beste keuze. Met behulp van de natuurlijke kolen worden de echte smaken van de tabak zonder vervuiling door je waterpijp heen getrokken. De instant kolen bevatten een aantal chemicaliën om ze snel te laten ontbranden, deze chemicaliën ruik je als je het kooltje aansteekt en maskeert ook een beetje de smaak van de tabak. Daarnaast eindigen waterpijpsessies met natuurlijke kolen minder vaak met hoofdpijn dan met instant kolen.

Wat kosten de verschillende kolen

De prijzen van kolen verschillen sterk per merk maar over het algemeen kun je stellen dat natuurlijke kolen ook nog eens goedkoper zijn dan instant kolen. Natuurlijke kolen kosten gemiddeld ongeveer tussen de 5 en 10 cent per stuk en de instant kolen kosten ongeveer 10 tot 20 cent per stuk.

De natuurlijke kolen kun je moeilijker met een normale aansteker aansteken en gaat makkelijker met een gasfornuis of een speciale brander. Dat laatste kost natuurlijk ook geld.

Vormen van kooltjes

Kolen komen in verschillende vormen, de meest gangbare vormen zijn blokjes en soort van donutvormige ringen. De ringen plaats je meestal in het midden van het kopje en daar heb je maar één van nodig. De blokjes kun je verdelen over het kopje zelf, daar heb je meestal twee of drie van nodig, afhankelijk van hoe groot de kop is.

Het nadeel van de ringen is dat er één in het midden ligt waardoor het lastiger is om de intensiteit van de waterpijp te reguleren. De blokken daarentegen kun je bijvoorbeeld meer naar de rand plaatsen als de shisha te sterk word of meer naar het midden als het te slap word (bijvoorbeeld als de kooltjes op raken).

Kort samengevat (shisha kooltjes uitleg)

Kort samengevat vind ik de natuurlijke kolen een meer kwalitatieve waterpijpervaring bieden en kosten deze minder. Hiertegenover heb je wel de tijd en middelen nodig om deze aan te kunnen steken. De instant kolen zijn makkelijk in gebruik, zijn iets duurder en hebben wel invloed om de smaak van de waterpijp, daarentegen kun je makkelijk beginnen met roken.

Laat een instant kooltje eerst in zijn geheel ontbranden (roodgloeiend worden) voordat je deze op de kop van de shisha zet.

Zoeken

Shisha Lounges Bekijk een aantal random shisha lounges