Wat is een shisha?

Een shisha ook wel waterpijp en/of hookah genoemd is een instrument waarmee waterpijptabak gerookt kan worden. De meeste mensen kennen het instrument als de waterpijp, onder jongeren wordt het vaak shisha genoemd en de internationale benaming is hookah. Dit houdt dus in dat waterpijp, shisha en hookah hetzelfde betekenen. Op zich best vreemd toch? Drie benamingen voor hetzelfde instrument? Maar toch is het nu eenmaal zo. Wij hebben er voor gekozen om het shisha te noemen, dit is op het moment de populairste term onder de jongeren. Wij hebben gemerkt dat vooral de oudere generatie het de waterpijp noemt. De waterpijp is niet alleen populair onder de jongeren maar ze gebruiken hem ook veel. Je ziet dat er steeds meer shisha lounges ontstaan in Nederland. Deze shisha lounges zijn lounges/cafés waar je een waterpijp kunt huren. Je krijgt dan een chillen zit plek met een tafeltje waar de waterpijp op neergezet wordt. Je kunt vervolgens met je vrienden een waterpijp sessie houden onder het genot van een drankje. Vaak zijn er in deze shisha lounges ook TV’s aanwezig. Hierop kun je dan een voetbalwedstrijd of iets anders kijken. Je kunt natuurlijk ook thuis een waterpijp sessie houden. Dit gebeurt ook heel veel. Je hoeft alleen maar een waterpijp aan te schaffen en kan deze thuis onbeperkt gebruiken. In bepaalde landen zoals Egypte, Libanon, Turkije, Marokko en Saudi-Arabië is de waterpijp een traditionele manier om tabak te roken.

shisha waterpijp

Wat is de geschiedenis van de waterpijp?

Het wordt al eeuwenlang gebruikt en komt oorspronkelijk uit India. Een kleine 800 jaar geleden begon het allemaal in India. Het werd zo populair dat het zich al vrij snel verspreide naar het Midden-Oosten. Daarna volgde landen als Turkije, Marokko, Egypte, Libanon en Saudi-Arabië. In die tijd waren het enkel mannen die gebruik mochten maken van de waterpijp. Het werd ook nog echt gezien als een luxe item. Hedendaags kun je deze overal kopen, vroeger was dit anders toen was het nog een uniek item. De eerste 100e jaren werd er tabak gebruikt zonder smaakjes. Een kleine 30 jaar geleden begon het ontwikkelen van tabak met smaakjes pas. Dit werd gedaan door de tabaksbladeren te mengen met bijvoorbeeld stroop of honing. Zo kreeg de tabak smaak en werd het waterpijp gebruik nog fijner.

Hoe gebruik je een waterpijp?

 

Bron Youtube filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=OrgJHuO1RYU

Werking van de waterpijp

Je hebt de waterpijpkool warm gemaakt en de waterpijp helemaal klaar gemaakt voor gebruik. Je kunt nu dus beginnen met je waterpijp sessie. Je begint met zuigen aan de waterpijp slang. Hierdoor komt er nicotine, teer, koolmonoxide en rook vrij. Vergelijk dit met sigaretten roken, één waterpijp sessie staat gelijk het roken van 100 sigaretten. Er omt namelijk 124 keer zo veel rook, 2 keer zoveel nicotine en 11 keer meer koolstofmonoxide vrij wanneer jij via een waterpijp inhaleert.

Hoe wordt een shisha verhit?

Er zijn drie veschillende manieren om je shisha (waterpijp) te verhitten.
1) Natuurlijke kooltjes
Dit zijn de normale kolen voor de waterpijp. Hier zijn namelijk geen speciale chemische stoffen toegevoegd. Deze zijn wat lastiger om aan te krijgen. Ze zijn moeilijker aan te krijgen, maar gaan wel langer mee dan de easy-light en/of quick-light kolen.

2) Elektrische kooltjes
Dit zijn de makkelijkste kolen voor de waterpijp. Je kunt namelijk zelf de temperatuur inschakelen van deze elektronische kolen. Men beweerd dat dit gezonder is dan de andere waterpijp kool vormen. Maar wij trekken dat in twijfel, het blijft natuurlijk slecht voor je.

3) Easy-light en/of quick-light kolen
Deze kolen zijn extra snel ontvlambaar. Dit komt omdat er speciale chemische stoffen aan zijn toegevoegd. De ervaren waterpijp gebruiker kent ze wel.

Verslavingskans van shisha roken

Waterpijp roken is zeer verslavend. Je kunt het vergelijken met het roken van sigaren en/of sigaretten. Dit komt door bepaalde stoffen die erin verwerkt zijn. En ook omdat het vrij lekker/relaxed kan zijn voor mensen. Voor je het weet gebruik je de waterpijp wekelijks tot zelfs dagelijks. In de ergste gevallen gebruik je de waterpijp meerdere malen per dag. Men zegt vaak dat het gebruiken van de waterpijp minder schadelijk is. Omdat de waterpijp een speciale filter heeft, deze filter helpt echter maar een heel klein beetje. Een heel groot gedeelte van de slechte stoffen blijft namelijk actief bij het gebruiken van een waterpijp.