Wat is het verschil tussen een waterpijp en shisha?

Een hele goede vraag die een hoop mensen zichzelf wel eens hebben afgevraagd. De ene keer hoor je iemand over de waterpijp, de andere keer weer shisha en soms zelfs hookah. Er is geen verschil tussen de waterpijp en shisha. Dit zijn verschillende benamingen voor hetzelfde apparaat. Je kunt ze dus allebei gebruiken on het apparaat te benoemen.

shisha waterpijp

Hoe komt het dat er meerdere namen zijn voor de waterpijp?

Wij zijn op onderzoek gegaan met een waterpijp/shisha in onze hand en hebben een hoop mensen gevraagd of zij wisten hoe dit apparaat heet. Het viel ons vooral op dat de oudere generatie, 30 jaar of ouder het woordje waterpijp gebruikt. De jongere gebruiken voornamelijk het woordje shisha. De officiële naam is dus waterpijp, maar vanuit de straattaal is shisha ontstaan en deze term wordt vaker gebruikt bij jongeren.

Wat is dan een hookah?

De hookah is precies hetzelfde apparaat als de waterpijp en shisha. Huh, maar zijn er dan drie namen voor dit apparaat? Ja, dat klopt. Hookah wordt vooral internationaal gebruikt, in Nederland zul je deze term niet snel tegen komen. Maar mocht je het ooit horen in Nederland en/of het buitenland dan weet jij nu dat het staat voor de waterpijp/shisha.

De volgende drie termen betekenen dus hetzelfde:
– Waterpijp
– Shisha
Hookah

Hoe zit het dan met de overige termen van de waterpijp en shisha?

Bij de overige termen denk aan tabak, kooltjes, folie, lounges, sessie en time kun je beide gebruiken. Wij zullen een aantal voorbeelden op een rijtje zetten.

Voorbeeld 1.1: Heb jij al waterpijp tabak gehaald?
Voorbeeld 1.2: Heb jij al shisha tabak gehaald?

Voorbeeld 2.1: Is de waterpijp kool al aan?
Voorbeeld 2.2: Is de shisha kool al aan?

Voorbeeld 3.1: Geef mij even de waterpijp folie.
Voorbeeld 3.2: Geef mij even de shisha folie.

Voorbeeld 4.1: Hey, ga je vanavond mee naar de waterpijp lounge?                                                         Voorbeeld 4.2: Hey, ga je vanavond mee naar de shisha lounge?

Voorbeeld 5.1: Het is waterpijp time!
Voorbeeld 5.2: Het is shisha time!

Wij hopen dat je nu begrijpt dat er geen verschil is tussen de waterpijp en shisha. Je kunt ze ook beide in bepaalde zinnen gebruiken zie bovenstaande voorbeelden.