Waterpijp begrippenlijst

Op deze pagina zijn alle begrippen omtrent de waterpijp met een duidelijke uitleg per begrip. Mocht er een begrip niet tussen staan kun je deze via de contact pagina insturen.

Waterpijp
De waterpijp is het apparaat dat gebruikt wordt om waterpijp te roken. Je kunt zelf de smaak bepalen en je hebt waterpijpen in allerlei verschillende vormen en maten.
Overige namen voor de waterpijp: Hookah, shisha, nargile, hubbly bubbly, ghalyun en narguileh.

Shisha
Dit is letterlijk hetzelfde apparaat als de waterpijp. Shisha is enkel een andere benaming ervoor. De term shisha wordt vooral gebruikt onder jongeren.
Overige namen voor de shisha: Waterpijp, hookah, nargile, hubbly bubbly, ghalyun en narguileh.

Hookah
Net zoals de shisha die hierboven benoemd is, is dit een andere naam voor de waterpijp. Hookah wordt vooral internationaal veel gebruikt. In Nederland hoor je het woordje Hookah niet vaak. Maar het betekend dus precies hetzelfde als de waterpijp en shisha.
Overige namen voor de hookah: Waterpijp, shisha, nargile, hubbly bubbly, ghalyun en narguileh.

Shisha lounge
Een lounge plek en/of café waar je waterpijp kunt roken. Dit gebeurt vaak onder hele chille omstandigheden. Zo heb je super relaxed banken waar je op kunt zitten. Meestal staan er meerdere televisies waar je voetbalwedstrijden op kunt volgen of staat er muziek aan. Je kunt er ook drinken bestellen. Je deelt de waterpijp met vrienden. Je kunt voor jezelf een waterpijp en een drankje bestellen, maar je kan de waterpijp dus ook delen met je vrienden. Er komen steeds meer shisha lounges in Nederland. Bijna elke stad in Nederland heeft inmiddels wel één of meerdere shisha lounges.
Overige namen voor shisha lounge: Waterpijp-café, shisha-bar, waterpijp-salon, shisha-salon en shishalounge-bar.

Waterpijp kooltjes
Dit zijn speciale kolen voor een waterpijp. Deze kolen worden gebruikt om de tabak te verhitten zodat de smaken vrijkomen en je deze kan roken. Meestal worden er twee of drie kolen tegelijkertijd gebruikt.

Waterpijp tabak
Dit is speciale tabak voor een waterpijp. De tabak kan heel veel verschillende smaken hebben, er zijn wel meer dan 100 smaken op de markt. Goede kwaliteit tabak zorgt ervoor dat je shisha daadwerkelijk lekkerder is.

Waterpijp vaas
De vaas van de waterpijp is waar je het water in doet.

Waterpijp slang
Je hebt verschillende soorten waterpijp slangen.
De rubberen waterpijp slang;
Deze is het beste omdat je deze kunt wassen en dus kunt hergebruiken, er blijven geen smaken in hangen en vergeet ook de viezigheid niet. Hoe vaker je de slang gebruikt, hoe viezer deze wordt op den duur.

Klassieke slangen;
Deze kun je ook hergebruiken maar deze wordt na een tijdje vies. Hierdoor blijft er viezigheid in de slang zitten en smaakjes van de vorige keer blijven erin hangen.

Wanneer je een tabak rookt waar ook mint in is gemixt, kan je het beste voor een ijsslang gaan. Zodat de smaak wat frisser en sterker aanvoelt. De ijsslang is een slang waarbij er aan de bovenkant ijs aan zit. Bij aanschaf van een shisha ijsslang krijg je 2 zakjes, deze moet je voor het gebruik in de vriezer leggen. Wanneer je de waterpijp gaat gebruiken haal je ze uit de vriezer en stop je in de ijsslang.

Waterpijp tang
Een waterpijptang gebruik je om de kolen op de kop te plaatsen en van de kop af te halen. De tang gebruik je ook om de kolen om te draaien zodat je altijd veel hitte op de tabak afgeeft.

Waterpijp windscherm
Wanneer je buiten rookt zal de wind de kolen met je meeroken, hierdoor moet je vaker je kolen vervangen. Een windscherm voorkomt dat de wind de kolen als het ware opblaast.

Waterpijp folie
De folie wordt gebruikt om de kop met tabak af te sluiten. Hier prik je dan weer gaatjes in zodat je verse lucht langs je tabak kan laten gaan. Hier kun je gewoon aluminiumfolie voor gebruiken.

Waterpijp kop
De kop van de waterpijp is de houder voor je waterpijp tabak. Een grote kop gaat vanzelfsprekend langer mee dan een kleine kop. Tip: zorg dat de tabak losjes in de kop zit en prop er niet te veel in.

Heat management
De tabak van de waterpijp moet smeulen en mag niet verbranden. Heat management is de term om de hitte te reguleren zodat deze tabak niet verbrand.

Al Fakher
Een groot merk die waterpijp tabak levert uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Adalya tabak
Adalya is een van de grootste waterpijp smaakjes in de wereld. De Adalya waterpijp tabak is heel erg populair onder jongeren en is verkrijgbaar in verschillende smaken.
Love66 en LadyKiller zijn een van hun populairste smaken, die erg veel verkocht worden over de wereld.