Waterpijp verslaafd?

Het gebruiken van de waterpijp is verslavend. Dit komt omdat er voldoende nicotine in zit die ervoor zorgt dat je er verslaafd aan kunt raken. Dit is hetzelfde effect wat nicotine heeft in een sigaret. De waterpijp wordt meestal gebruikt in groepsverband, bij iemand thuis of in een shisha lounge. Veel mensen hebben dit niet in de gaten, ze denken namelijk dat je niet waterpijp verslaafd kunt worden. Maar het tegendeel is waar, dit kan namelijk wel.

waterpijp verslaafd

Mijn kind is verslaafd aan de waterpijp wat nu?

Je kind is verslaafd aan de waterpijp, wat nu? Het kan voorkomen dat je kind of kinderen verslaafd raken aan de waterpijp (shisha/hookah). Dit komt omdat er nicotine in kan zitten, wat ook in bijvoorbeeld sigaretten zit. Veel kinderen gebruiken de waterpijp stiekem of zonder dat hun ouders er vanaf weten. Officieel mag je in Nederland pas roken of de waterpijp gebruiken als je 18 jaar of ouder bent. Het mag officieel niet, maar er hoeft maar één vriend of vriendin 18 jaar te zijn en die kan alle benodigde spullen al in de winkel kopen. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet. Lees deze nauwkeurig door.

  • Spreek een beloning af als uw kind een tijdje niet meer heeft gerookt, bijvoorbeeld na één week. Of als uw kind 6 maanden stopt dat u het rijbewijs van uw kind betaald. (Dit zijn voorbeelden, er zijn vele vormen van beloningen).
  • Kies een geschikte dag uit om te stoppen of vanaf die dag af te bouwen met roken.
  • Houdt er wel rekening mee dat direct stoppen beter is dan rustig afbouwen. Statistisch gezien is de kans groot op een terugval wanneer je rustig afbouwt.
  • Probeer de vrienden en/of vriendinnen waarmee u kind de waterpijp gebruikt over te halen om ook te stoppen. Met meerdere mensen tegelijk stoppen helpt in het voordeel, zo kunnen zij elkaar motiveren en tegen houden wanneer een terugval dreigt plaats te vinden.
  • Verwijder alle spullen, verkoop de waterpijp of gooi deze weg. Hetzelfde geld voor de tabak, de smaakjes, aanstekers en andere attributen die gebruikt worden tijdens een waterpijp sessie.
  • Verleidingen weerstaan is heel lastig, weet u dat uw kind bijvoorbeeld altijd de waterpijp gebruikt bij vriendje Pieter? Zorg dan dat uw kind de eerste weken van het stoppen niet naar Pieter gaat. Hoe lastig dit ook te begrijpen is voor uw kind, uiteindelijk zal dit een positief effect hebben. Op het begin is het namelijk vrij lastig om bij een shisha sessie te zitten en er zelf geen gebruikt van te kunnen maken.
  • Blijf ten alle tijden positief, ook wanneer uw kind een terugval heeft gehad. Wanneer je negatief of te streng gaat doen kan het juist zijn dat u uw kind duwt richting de weg om weer te gaan roken. Zorg er ook voor dat u altijd blijft geloven in uw kind, zonder geloof kan het zijn dat uw kind weer gaat roken.
  • Probeer uw kind veel af te leiden, doe leuke dingen met hem of haar. Dit zorgt ervoor dat je zo min mogelijk denkt aan het gebruiken van een waterpijp.

    Wij hopen dat u wat heeft aan onze tips.

Zoeken

Shisha Lounges Bekijk een aantal random shisha lounges