Waterpijp Versus Sigaret

Waterpijp tabak

Het gebruik van shisha tabak is eeuwenoud. Het wordt gerookt, gegeten, gekauwd en gesnoven. We hebben het hier duidelijk over drugsgebruik en/of een verslaving. Een manier waarop het wordt gerookt, is met een apparaat dat een waterpijp wordt genoemd. Tabak roken in een waterpijp is een praktijk die dateert uit het begin van de 16e eeuw in het Midden-Oosten. Het begon namelijk allemaal in India. Daarna waaide het over naar het Midden-Oosten en uiteindelijk kwam het ook in Europa terecht.

Waterpijp

Een waterpijp is een apparaat dat gearomatiseerde tabak oververhit en de resulterende rook door water laat stromen en vervolgens door de roker wordt geïnhaleerd door middel van een waterpijp slang.

Nicotine zit in waterpijp tabak, tijdens een waterpijp sessie krijg je vele malen meer nicotine binnen dan wanneer je een normale sigaret rookt. Waterpijp rook bevat ook een hoog gehalte aan giftige stoffen, waaronder teer, koolmonoxide, zware metalen en andere kankerverwekkende chemicaliën.

Vanwege de manier waarop het wordt gedaan, kan het roken van tabak met waterpijp meer gifstoffen afgeven dan het roken van sigaretten. In feite omvat een waterpijp-sessie van een uur het inademen van 100-200 keer het volume rook ingeademd door slechts één sigaret. Je kunt een waterpijp sessie met je vrienden dus vergelijken met meerdere pakjes sigaretten roken. Echter verschilt dit per situatie, omdat iedereen anders gebruik maakt van de waterpijp. De ene neemt hijs na hijs en gebruikt de gehele waterpijp voor zichzelf. De andere deelt hem met meer dan vier personen en ademt zo weer een stuk minder in.

Een andere belangrijke factor in de giftigheid van het roken van waterpijp is de houtskool die wordt gebruikt om de tabak te verwarmen. Gemaakt van kersenhout of kokosnootschalen en verschillende andere materialen, worden chemicaliën van de brandende houtskool ingeademd door de roker samen met de rook van de tabak. Er zijn maar weinig onderzoeken gedaan naar de chemicaliën die deze houtskool produceert, laat staan ​​naar hun effecten op de gezondheid van de roker.

Wat komt er nog meer door de waterpijp vergeleken met een sigaret?

· Hogere hoeveelheden koolmonoxide, een giftig gas dat ook wordt geproduceerd in benzinemotoren.
Grotere hoeveelheden kankerverwekkende stoffen zoals zware metalen
Meer teer dan in sigarettenrook

Volgens Centers for Disease Control lopen waterpijp rokers het risico op dezelfde soorten ziekten die worden veroorzaakt door het roken van sigaretten, waaronder mondkanker, longkanker, maagkanker, slokdarmkanker, verminderde longfunctie en verminderde vruchtbaarheid.

Het CDC stelt ook dat tal van giftige chemicaliën waarvan bekend is dat ze verstopte bloedvaten en hartaandoeningen veroorzaken, ook in waterpijp rook zitten.

Waterpijp roken is GEEN veilig alternatief voor het roken van sigaretten.

Dankzij jarenlang onderzoek en advertenties over de gevaren van het roken van tabak, is het vrij algemeen bekend dat het roken van sigaretten of sigaren gevaarlijk is. Helaas zijn er niet veel bewustmakingscampagnes geweest over de vergelijkbare gevaren van het gebruik van waterpijpen. We zien de populariteit van waterpijpcafés of shisha lounges dwars door het dak gaan. Dit trekt ook een nieuwe aanhang aan bij jongere mensen.

Maar het verslavingspotentieel van waterpijp is heel reëel. Het gebruik van nicotine is in welke vorm dan ook gevaarlijk en ongeacht of de route naar nicotineverslaving verloopt via het roken van sigaren, sigaretten of waterpijp, uiteindelijk hebben we hetzelfde probleem.

De verslaafde kan geen pakje waterpijpen in een borstzak dragen, dus voor het gemak is het overschakelen op sigaretten een voor de hand liggende keuze.

Waterpijp roken als een sociaal evenement.

Er zijn veel routes naar nicotineverslaving, maar er is altijd een sociale component die de nieuwe gebruikers aantrekt. Sommige van de attracties van het roken van waterpijpen zijn precies hetzelfde als die welke al vele jaren worden gebruikt om jongeren naar sigaretten, sigaren en pijpen te lokken.

  • De oudere kinderen doen het
  • Het ziet er cool uit
  • Je vriendengroep doet het al
  • Het ziet er leuk uit
  • Het verschijnt op tv of in de film (en nu op internet.)
  • De ouders keuren het niet goed (rebellenfactor)
  • Het ziet er volwassen uit

shisha lounges

Nog een aansprakelijkheid bij het genieten van waterpijp sessies is dat de slang die de rook afgeeft, meestal van roker naar roker gaat. Dit vergroot de kans om overdraagbare ziekten op te lopen voor iedereen die de slang passeert. Zorg daarom altijd voor je eigen mondstukje. In de meeste shisha lounges in Nederland krijgt iedereen een eigen mondstukje. Dit voorkomt deze ziektes.

Is het roken van de waterpijp nu gezonder dan een sigaret? Het antwoord is nee.
Maar natuurlijk is dit een hele lastige vergelijking. Want de vraag gaat dan al snel, hoe veel hijs jij aan de waterpijp? Hoe vaak gebruik jij de waterpijp? Gebruik jij de waterpijp dagelijks? Als vaste roker rook je al snel één pakje sigaretten per dag en dat zijn dus 20 a 30 sigaretten per dag. Dat staat al snel gelijk aan één waterpijpsessie. Dus als je vast rookt, dan gebruik je eigenlijk zeven keer per week de waterpijp (elke dag). Dus als je als waterpijp liefhebber één keer per week aan de waterpijp zit ben jij ‘gezonder’ bezig dan wanneer jij vast rookt.

Geniet maar met maten, wij hopen jullie zo voldoende te hebben geïnformeerd.

Zoeken

Shisha Lounges Bekijk een aantal random shisha lounges