Wat is een waterpijp?

De waterpijp is een apparaat om mee te roken. Dit apparaat kent meerdere namen namelijk: Waterpijp, shisha en hookah. De oudere generatie noemt het vaak de waterpijp, de jongere generatie noemt het shisha en internationaal noemt men het hookah. De waterpijp komt officeel uit India. De meeste mensen denken vaak uit het Midden-Oosten omdat het hier heel populair is. Maar het is ooit ontstaan in India. In Nederland wordt het ook steeds populairder, vooral onder de jongeren. Het aantal shisha lounges in Nederland neemt ook snel toe. De waterpijp is door de jaren heen steeds populairder geworden. Veel mensen denken dat het vrij onschuldig is om er gebruik van te maken. Maar dat klopt niet, de waterpijp gebruiken is erg schadelijk. Men zegt zelfs dat één sessie gelijk staat aan het roken van 100 sigaretten. Het roken van één sigaret is dus minder schadelijk dan één shisha sessie.

waterpijp roken

De onderdelen van de waterpijp

Het apparaat bestaat uit meerdere delen. Zo heb je de vaas, het onderste gedeelte waar het water in komt. Het kopstuk, hier komt de waterpijp tabak in. Op het kopstuk komt zilverfolie, hier prik je gaatjes in. Daar gaan de kolen boven op. Je hebt de keuze uit één of meerdere shisha slangen. Dit verschilt per shisha. Je hebt ze met een slang, twee slangen en zelfs vier slangen. Dan kun je dus met vier mensen tegelijk gebruik maken van hetzelfde apparaat.

Hoe werkt het?

Je bouwt het apparaat op. Je vult de vaas (onderste gedeelte)  met water. Je kiest welke smaak tabak je wilt gaan gebruiken. Je stopt de tabak in het kopstuk en doet er zilverfolie overheen. Je prikt met bijvoorbeeld een satéstokje voorzichtig gaatjes in de aluminiumfolie. Nu steek je de kolen aan, dit kan met een aansteker maar ook een gasbrander. Wanneer de kolen aanstaan leg je deze op de zilverfolie en kun je beginnen. Je hijst via de waterpijp slang de rook in. De kolen verwarmen de tabak en via het water in de vaas komt er rook door je slang heen. Deze rook gaat in je mond en blaas je vervolgens uit.